catala_gibraltar

Dades generals

Nedadors:

Embarcació de suport: Maverick
Pilot: Antonio
Entrenador: Jordi López
Fiscalització: Asociación Cruce a Nado Estrecho de Gibraltar
Preparació prèvia: Entrenaments en piscina i mar obert.
Condicions meteorològiques: Marejol les dues primeres hores. De marejol a Maror amb mar de fons del NE la última hora i mitja. Vent moderat en tota la travessia.

Crònica personal del Nedador

Mai oblidaré l’experiència de l’Estret… ni tampoc oblidaré la màgia de l’indret. El mes dur, probablement va ésser la por a la llarga distància pròpia de la inexperiència en la modalitat. Els moments emotius mes rellevants: sens dubte la sortida, l’arribada i la gran sincronització entre nosaltres. La sortida pel fet de saltar de l’embarcació, nedar cap a terra (Punta Tarifa), tocar terra amb la mà i començar a nedar direcció a Àfrica. L’arribada molt emotiva i compartida amb els dos companys.
Tampoc mai oblidarem l’entrenament realitzat a “Playa Chica” el dia abans de la travessia, només aguantant 20 minuts degut a la baixa temperatura de l’aigua.
L’entorn i les experiències, inoblidables: Els Fawlty, les festes de Tarifa, l’ambient, les aus migratòries també esperant el millor moment per creuar….

L’equip d’avituallament (la Rocio, L’Ariadna i la Georgina) i els nostres patrocinadors, EXCEL·LENT!! no cal dir que no hagués estat possible sense vosaltres.

Característiques tècniques del projecte:

La distància mes curta per travessar l’Estret de Gibraltar és de 7.8 millas (14.4 quilòmetres), des de Punta Oliveros (Espanya) fins la Punta Cires (Marroc), tot i això no és la trajectòria mes recomanable per creuar nedant. La majoria d’intents es realitzen sortint des de Isla Tarifa fins a les proximitats de Punta Cires havent de nadar entre 10 i 12 milles nàutiques (18.5 a 22 quilòmetres). Això es deu a la influència de les fortes corrents existents a la zona. Aquestes corrents, majoritàriament de component Est, poden arribar a ésser de mes de 3 nusos (5.5 Km/h) coincidint sempre amb tram final de la travessia i així ajudant al nadador a guanyar la costa Marroquí augmentant considerablement la seva velocitat.

Normalment la travessia s’ha d’iniciar dos o tres hores abans de Plenamar, en un dia de coeficient mig i coincidint aquestes hores amb l’alba. La direcció fins l’hora de Plenamar ha d’ésser Sur-Oest, a partir de llavor el rumb ha de canviar a Sur, el qual es mantindrà pràcticament fins trobar-nos a l’Oest de Punt Cires, lloc on ja es nedarà fins la costa marroquina.

L’elecció del dia de la travessia es realitzarà tenint en compte tots els factor explicats anteriorment sumat a que les previsions de vent i mar siguin les adequades. Cal dir que molts nedador han hagut de tornar al seu lloc d’origen sense poder realitzar-la.

Durant la travessia, la trajectòria del nadador serà plotejada en tot moment tant en la carta nàutica del vaixell de suport com en les pantalles del radar del MRCC de Tarifa. A mes a mes els nedadors aniran acompanyats d’una embarcació pneumàtica encarregada de l’avituallament.

L’embarcació principal no perdrà mai el contacte visual amb la embarcació pneumàtica d’assistència als nedadors i sempre es mantindrà en contacte amb Capitania Marina de la Zona.

A continuació detallarem algunes de les problemàtiques específiques de la prova:
Temperatura de l’aigua: La temperatura de l’aigua en la zona de l’Estret pot oscil·lar entre els 15 graus a l’hivern i els 22 a l’estiu. Per tant és important tenir en compte el risc de patir hipotèrmia tenint en compte que la duració de la travessía podrà ésser entre 4 i 6 hores. Per tant, és indispensable que el nadador estigui preparat per aguantar almenys 6 hores a l’aigua si vol garantitzar el creuament amb èxit. Per lluitar contra aquest factor, és necessari protegir el cos amb algun tipus de grasa a base de Lanolina.

 

Boira: Durant el periode d’estiu, especialment el mes d’agost, son frequents la formació de boires advecció que poden ésser de gran intensitat. Aquestes boires poden ocasionar dos grans problemes que obligarien a supendre la prova, un d’ells és la possiblitat de perdre de vista a un nedador i l’altra és d’abordatge amb algun dels nombrosos bucs que transiten la zona de l’Estret.

Tràfic de bucs: L’estret de Gibraltar és una de les zones mes transitades del mont amb un tràfic de prop de mes de 300 bucs diaris sense comptar amb les Ferryes que fan la travessía entre els port de la zona així com nombroses embarcacions de perca esportiva; això suposa un risc no només per l’abordatge sino d’icomoditat si aquests bucs passessin molt aprop del nadador.

Per tot lo anterior l’embarcació principal esta amb contacte amb tot moment amb el Centre de Salvament Marítim de Tarifa. Així mateix disposa de tots els mitjant tècnics per detectar i posar-se amb contacte amb el bucs que s’apropin perillosament a la zona.

Corrents: Anteriorment ja s’han descrit la influència de les corrents i la forma d’efectuar la travessia de tal manera que inclòs el nadador les pugui aprofitar. Malgrat tot, el càlcul de predicció d’aquestes no és una ciència exacte i ens podem trobar corrents inesperades i puntuals que poden dificultar la velocitat de i la direcció de la travessia.

Maretjos, vòmits i rampes: L’aparició de d’aquets símptomes poden se fatals pel nadador i s’aconsellaria l’abandonament de la prova. Les cause poden ser múltiples: el fum dels motors de les embarcacions, la ingestió d’aigua salada en gran quantitat, el nadar en alguna taca de contaminació d’oli, el cansansi i/o la fred. Es necessari que el nadador pugui respirar pels dos costats amb l’objectiu d’evitar la mar de vent a l’hora de la inhal·lació d’aire, així com poder beure aigua salada.

Condicions metereològiques: L’estret de Girbraltar i especialment l’àrea de Tarifa, és una zona molt especial (meteorologicament parlant) existint un microclima a on predominen els canvis bruscus de vent i els llevant forts i persistents. És per això que aquesta zona mereix especial atenció dins les previsions meterologiques que s’emeten a l’ària de l’estret.

El vent és el factor mes determinant per poder realitazar la travessía i s’haurà d’estar molt pendent del pronòtics metereològics del dia sel·leccionat per la prova esperant que la predicció sigui de vents fluixos de direcció variable o de component Oest. De no ésser així s’hauría d’esperar als dies següents. Respecte la força del vent, és recomenable que no superi força 3 o 4. Així mateix, s’ha comprovat que els mesos d’agost i septembre son els que estadísticament presenten menys dies de vents forts, malgrat no ésser una garantia per assegurar unes bones condicions metereologiques. Si eleva les possiblitats d’èxit de la prova.

Des del Centre de Zonal de Salvament de Tarifa es facilitaran els bolletins meteorològics per que la organització determini el dia idoni per la travessia, quedant pendent la hora acord a las mareas.

La “Associación de Cruce a Nado del Estrecho de Gibraltar” acord amb les exigències de les autoritats marítimes espanyoles i marroquis, així com les pròpies de l’associació, basades amb les normatives internacionals, requereix una sèria de normes que s’han de complir abans i durant la realització de la prova.